Februariblues workshop 11-12/2

I väntan på att våren ska komma så anordnar Linköping Air Swing en helg i bluesens tecken den 11-12 februari 2023. Två dagar med workshop och socialdans.

Workshop i bluesdans med extra uppmärksamhet på nybörjare, men även för dig som har dansat tidigare men känner att du vill friska upp kunskaperna.
Tider: Lördag 11/2 kl. 12-16 och söndag 12/2 kl. 11-15.
Plats: Aerobicsalen i Folkungahallen
Lärare: Diego Stingo och Laura Carra

Efter workshopen på lördagen kan du komma till Skylten direkt efter lektionerna fram tills kvällsdansen börjar, för att öva eller bara hänga och umgås. Vi finns där från kl. 16.

Socialdans till livemusik och DJ
Tid: Lördag 11/2 kl. 18-23
18:00: DJ börjar spela musik
20:00: Livemusik startar
Plats: Kulturhuset Skylten, Södra Oskarsgatan 3 i Linköping
Skylten serverar enklare mat.
Pris för danskvällen: Gratis för helgens kursdeltagare.
övriga medlemmar i Air Swing: 80:-
övriga icke medlemmar: 100:-

Förutom Bluesdans så fungerar det utmärkt att under danskvällen dansa långsam Lindy Hop, Boogie Woogie, Fox, West Coast Swing eller kanske Tango. Varför inte blanda allt du kan och skapa nåt nytt i stunden och dansglädjen?

Tedans
Gratis för alla kursdeltagare. Stanna kvar och öva på det du lärt dig eller bara njut av att få dansa en stund till. Vi bjuder på fika.
Tid: Söndag 12/2 kl. 15-17
Plats: Aerobicsalen i Folkungahallen

Pris: 500 kr för två dagars blueskurs.

Anmäl dig till denna blueskurs-helg ”Februariblues” på våra kurssidor: www.airswing.se/kurser.

Presentation av Blues
Blues är både en musikgenre, en känsla och ett sätt att dansa. Dansen har sitt ursprung hos den afroamerikanska befolkningen ända ifrån slutet av 1800-talet i södern i USA. Dansen utvecklades och spreds norrut, österut och västerut i USA tillsammans med bluesmusikens utveckling. Dansen har samma rötter som bland annat Bugg och Lindyhop.
Bluesdans är ett samlingsnamn för alla stilar som utvecklades, men det gemensamma är kommunikationen i paret, och friheten att uttrycka känslan, i samspel med musiken. Likheter finns med många moderna danser som t.ex Fox, West Coast Swing, Tango och Lindyhop/Boogie Woogie.

Man kan dansa både tätt intill och med avstånd i paret. Man kan även dansa solo eller i grupp. Eftersom bluesmusik kan vara både snabb och långsam så avspeglas det i de olika dansstilarna, även om de långsammare stilarna dominerar. Det finns i de flesta stilar ingen dansriktning, man dansar till största delen på stället med kortare eller längre förflyttningar i valfri riktning. Detta innebär att man klarar sig med ganska små dansgolv. Stegen tas på takten i musiken men synkoperingar kan användas som variation. Dansen präglas av mjuka rörelser, samspel, improvisation, musikalitet och känsla. Pulsen och rytmiken i musiken har mycket stor betydelse för hur man dansar. Både förare och följare kan initiera rörelser, att inspirera varandra är en viktig del i dansen. Bluesdans är helt enkelt en återspegling av den musik och känsla du upplever på dansgolvet.

Välkomna!