Novemberblues i Linköping 23-24/11

En helg med Bluesdans, både kurser och socialdans. Mitt i södra Sverige. Passa på att ta tillfället i akt att dansa med dansare från andra bluescommunities i Sverige. Höstmys med härlig musik, dans och underbara människor, det kan inte bli bättre!

Det finns ett stigande intresse i landet för bluesdans, och i Stockholm, Göteborg och Uppsala finns goda möjligheter att dansa socialt. Vi hoppas på att kunna få igång regelbunden socialdans även i Linköping.

Anmälan är nu öppen på våra kurssidor.

Kurslokal: Arbis på Repslagaregatan 30 , Linköping

Lördag 23/11, kl. 10:30 – 16:00: Grundkurs.
Du behöver inga förkunskaper. Vi kommer att lära ut grundsteg och turer som är enkla att använda och utgå ifrån, för att direkt kunna dansa socialt. Vi lär ut hur man kan variera dessa för att hitta känslan i musiken och vi jobbar med kommunikationen i paret.

Lördag 23/11, kl. 18:00 – 23:59: Socialdans
På lördagskvällen blir det socialdans till liveband, vi återkommer med information om lokal, tider och priser för detta.

Söndag 24/11, kl. 10:30 – 16:00: Kreativitet i Blues
Workshops för utveckling av din kreativitet i dansen. Vi jobbar med stegvariationer, musikanpassning, kreativitet och switch. Vi vänder oss både till dig som varit med på lördagen eller gått någon annan grundkurs och till dig som dansat blues länge.

Helhelg kostar 500 kr, men du kan anmäla dig till bara ena dagen för 300 kr.

På lördagskvällen får du som går workshopen gratis inträde till en bluesdans till livebandet Husbandet, även det på Arbis. Vi återkommer med information om tider. 

Vi som är lärare heter Kristina Forslind och Emma Lundqvist. Vi har båda dansat blues under ett antal år och har även erfarenheter från väldigt många andra danser.
Vi har båda gått en hel del kurser för blueslärare från hela världen och i juni i år gick Kristina en internationell blueslärarkurs i Valencia för det fantastiska lärarparet Vicci och Adamo. Vi är nu väldigt glada att få lära ut denna fantastiska dans till just dig!

Blues är både en musikgenre, en känsla och ett sätt att dansa. Dansen har sitt ursprung hos den afroamerikanska befolkningen ända ifrån slutet av 1800-talet i södern i USA. Dansen utvecklades och spreds norrut, österut och västerut i USA tillsammans med bluesmusikens utveckling. Dansen har samma rötter som bland annat Bugg och Lindyhop.
Bluesdans är ett samlingsnamn för alla stilar som utvecklades, men det gemensamma är kommunikationen i paret, och friheten att uttrycka känslan, i samspel med musiken. Likheter finns med den moderna avancerade Foxen, Tango och Lindyhop/Boogie Woogie.

Man dansar både tätt intill och med avstånd i paret. Man kan även dansa solo eller i grupp. Man kan dansa både långsamt och snabbt, även om de långsammare stilarna dominerar. Det finns i de flesta stilar ingen dansriktning, man dansar till största delen på stället med kortare eller längre förflyttningar i valfri riktning. Detta innebär att man klarar sig med ganska små dansgolv. Stegen tas på takten i musiken men synkoperingar kan användas som variation. Dansen präglas av mjuka rörelser, samspel, improvisation, musikalitet och känsla. Pulsen och rytmiken i musiken har mycket stor betydelse för hur man dansar. Både förare och följare kan initiera rörelser, att inspirera varandra är en viktig del i dansen. Bluesdans är helt enkelt en återspegling av den musik och känsla du upplever på dansgolvet.

Välkomna!